Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона

...
Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха ветото върху закона на Пеевски за КТБ

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, които бяха препоръчани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Законът беше наново признат със 129 гласа " за " и 40 " срещу ". Срещу отхвърлянето на ветото гласоподаваха от Българска социалистическа партия и " Воля ".

" Ще опитам да разясня без страсти наложеното несъгласие от президента. Това е третият законопроект, който цели да обезпечи опцията кредиторите да получат заслужено застраховане на имуществото ", разяснява в пленарната зала ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

Социалистът Крум Зарков съобщи, че поддържа ветото на президента, тъй като засягат съответна обстановка, а не обща и в такива обстановки измененията са неудачни.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Делян Добрев още веднъж зададе своите въпроси, ориентирани към Елена Йончева - Каква е връзката на депутати от Българска социалистическа партия с КТБ. Съдружник ли е Eлена Йончева с офшорна компания? Има ли, няма ли връзка, запитвам?

" Предният път забелязах, че госпожа Йончева не беше в зала, с цел да гласоподава този законопроект. Не настоявам, само че запитвам това да не би да се дължи на нейно терзание, че тя е в спор на ползи по този закон. Днес още веднъж я няма при гласуването на закона ", разяснява той. Отговорът на социалистите не закъсня " Дебатът, макар че има КТБ в него, не е за кой какво е правил в КТБ, а е за ветото на президента. Освен това – народните представители нямат учредения да задават въпроси на други депутати от тази естрада. Има институции, където това би трябвало да се направи ", съобщи Крум Зарков.

Зарков попита дали Добрев твърди, че Йончева е източила КТБ и добави, че сходно изказване е " цялостен парадокс ".

Държавният глава наложи несъгласие на признатото от Народното събрание изменение в закона на 21 февруари тази година, откакто те бяха дефинитивно признати в пленарната зала две седмици по-рано с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Воля ", а тези от Българска социалистическа партия се въздържаха. Ветото пристигна малко откакто Радев обществено насочи въпроси към премиера Бойко Борисов за това дали има връзки и бизнес ползи с Делян Пеевски.

Преди да стартират дебатите по ветото от Движение за права и свободи дадоха отговор на част от терзанията на президента. Държавният глава стимулира решението си с това, че " обществото има потребност да знае съответните измерения на последствията от признатия закон "

" Написахме писмо до министъра на финансите, с което го помолихме да ни спомага с отговор на три въпроса посредством синдиците на КТБ, с цел да задоволим публичния интерес и да отговорим на апела на президента ", сподели депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Те са поискали да знаят какъв е описът на осъществените досега от страна на КТБ заличавания, освобождавания на уредени в интерес на банката обезпечения. От Движение за права и свободи за задали въпрос и за цялостния лист на прихващанията, който го има и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Третият въпрос е бил за броя на заведените правосъдни каузи за прихващане - те са 205, а материалния интерес по тях е в размер на над 1 милиарда лв..

" Смятам, че тези числа ще убедят президента, неговата администрация и обществото, че публичният интерес е доста важен и си коства потреблението на този юридически прийом и отговаряме на претекстовете на президента ", разяснява Цонев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР